fredag 13 januari 2017

Tomater inomhusSå var årets första tomat skördad. Inte supersöt men lite kul att hitta en röd fin tomat i det som är kvar i virrvarr av tomatgrenar. Det här är riktiga överlevarplantor! Frösådda i maj, kanske tio frön i en liten kruka där de sedan blev kvarlämnade lite för länge. Men allt som hände i trädgården i maj hamnade de långt ner på prioriteringslistan.  

Midsommarveckan var vi bortresta och att de inte strök med då är ett mirakel. Vi hade vattningshjälp när vi var borta men främst för uteväxterna. De små tomatera fick kanske vatten en gång. Väl hemma igen tyckte jag att tomaterna förtjänade lite mer kärlek och de sex små plantor som överlevt fick hamna i varsin kruka och ställas i vardagsrumsfönstret (sydöstligt läge).

Alla sex överlevde vår långresa i augusti även om vattningshjälpen hittade dem hängandes över krukkanten mer än en gång...

Och i mitten av oktober mognade den första tomaten. På sex plantor plockade vi sen tomater fram till november när de inte orkade producera längre. Tomaterna har aldrig fått något extra ljus men däremot gödselvattnats en gång i vecka så länge de orkade ge tomater.
I slutet av november fick plantorna flytta till vårt pysselrum med fönster i sydöstligt riktning. Där har de fått stå utan speciellt mycket kärlek. Lite vatten är allt de fått och som ni kan se är det ganska risiga plantor så här två månader senare. 

En av plantorna var helt bortom räddning och för ytterligare en hänger livet på en skör tråd. Men i fyra av plantorna fanns gott om liv kvar. Så idag fick de sig en ordentlig beskärning och jag har börjat ge dem gödselvatten igen. Bilderna visar samma planta före och efter beskärning.

Att det hängde en fin och mogen tomat mitt i en av plantorna gör mig extra peppad till att ge tomaterna bra förutsättningar för att börja blomma igen, kanske får de till och med ny jord här om någon vecka...
Sorten  jag odlat heter Tiny Tim och är kanske inte de godaste tomaterna men det är ju inte så många tomater som är toppenfina mitt i november heller. Men jag vill ändå testa någon ny sort och många inomhusodlare verkar gilla Vilma så i mellandagarna satt jag tre fröer av den. Nu hoppas på att de ska ge fin skörd framåt april-maj och av Tiny Tim kanske ännu tidigare. Tänkte också testa att fönsterodla gurka i år. Ser att jag måste plantera om gurkan snart så de inte kväver mina små tomatplantor.2 kommentarer:

 1. Visst är det kul med tomater! Vilma är en favorit här. Hade en planta som blev fyra år innan den blev så risig att jag slängde ut den och den gav hela tiden, små söta helt underbara godistomater.
  Lycka till med årets odlingar!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad häftigt med en fyraårig tomatplanta! Jag hoppas också på att Vilma kommet ge mig så Godistomater!

   Radera