torsdag 17 december 2015

surdeg



Hemligheten med att få ihop ett bra julbord är att göra upp en plan för vad som kan förbereda och sen bestämma vilken dag du ska laga vad. Veckan innan jul har jag något planerat varje dag. Idag står det surdeg på listan.

Vi brukar alltid ha surdeg i kylen men de senaste veckorna har vi varit upptagna av alla sjukdomar och tyvärr har vi missat att mata degen. Därför var det dags att blanda ny idag så att vi kan baka vårt traditionella fruktbröd till jul.

Bäst tycker jag att det är att ha surdegen i en yogurthink. Det är mycket lättare att göra surdeg än vad många tror. Det kluriga är att komma ihåg att mata den. Om man inte bakar regelbundet kan det vara ett bra tips att frysa degen i portionspåsar. Där håller den ett år.

Surdeg ser ganska tråkig ut och en mogen surdeg luktar inte speciellt kul heller... men när men sätter tänderna i ett nybakt surdegsbröd har men redan glömtbort det! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar