söndag 11 september 2016

Mitt allra första kålhuvud!


I våras satt jag en mängd vit- och savoykålsplantor. Jag försådde dem utomhus i början av april och nu kan jag börja skörda. Savoykålen i varje fall, vitkålen hamnar i kategorin misslyckade försök. 

Av den här skönheten gjorde jag en enkel kålsallad, typ pizzasallad till dagens grillade lunch. Huvudet var inte jättestort men salladen räckte med råge både till lunch och till middagen!



Till middagen serveras det bönor också. Jag älskar bönor och det gör resten av familjen med. Och idag var första dagen då det gick att plocka så mycket att det räckte både till middagen och till frysen. Eftersom direktsådderna i trädgården blev sena i våras har bönorna inte börjat leverera på allvar förrän senaste veckan. Nu håller jag tummarna för fortsatt värme och fortsatt bönskörd!



Huvudrätten för kvällen blev en vegetarisk lasagne fylld med bland annat pesto. Basilikan frodas fortfarande i landet och drömmen från i våras om att det skulle bli ett bra basilikaår i trädgården måste jag säga har slagit väl ut. I frysen har jag flera liter basilika som kommer smaka gott i maten i vinter. 


torsdag 8 september 2016

Inför eventuell operation



Höstens första sjukhusbesök blev ett inplanerat sådant. Egentligen en ganska spännande anledning. Signe utreds för att bli den första cp-skadade personen i Sverige som behandlas med något som heter deep brain stimulation. Metoden har använts i andra länder med helt ok resultat. Vi försöker hålla våra förväntningar på rimliga nivåer men tänk om livet bara kunde få bli lite lättare för vår tjej.

Tyvärr är första delen av utredningen en skiktröntgen av hjärnan, vilket måste ske under nedsövning. Så just nu sitter jag här på uppvaket och väntar på att Signe ska orka slå upp ögonen. Minuterna släpar sig fram så det är lite tur att stickningen fick följa med idag.

Men nu behöver vi lite hållna tummar för vår tjej. Först för att hon ska kunna genomgå operationen och sen att den kommer att innebära en ordentlig förbättring för henne!

onsdag 7 september 2016

skogens skafferi



En ganska svamplös skogspromenad ledde till en stor skål lingon. Egentligen är det inte mitt bästa bär. Knappt på topp tio ens om jag ska vara ärlig. Men det finns några rätter där lingonsylt faktiskt är en nödvändighet. Och i veckan ska vi äta två av dem, ugnspannkaka och raggmunk! Och ska det vara lingonsylt behöver den faktiskt vara hemkokt för köpelingon är liksom en helt annan sylt...

Och så här ser menyn ut för reste av veckan!

Onsdag: laxpasta
Torsdag: ugnspannkaka med lingonsylt
Fredag: hemmabakad pizza
Lördag: kräftfest
Söndag: vegetarisk lasagne 
Måndag: Raggmunk, bacon och lingonsylt
Tisdag: Marockansk kycklinggryta



tisdag 6 september 2016

underkläder och tvätt i packningen.


När man ska leva på resande fot är det en nödvändighet för mig att det går att hålla lite ordning i resväskan. Därför sydde jag mig matchande tvätt- och underkläderspåsar innan vi i början av augusti packade vi våra väskor och gav oss iväg på en resa till andra sidan jorden. Sydafrika och några dagar i Dubai var resans mål. 

Det var vår första längre resa med barnen så lite nervösa var vi allt. Att resa med vår Signe kräver en hel del förberedelse. Oändliga mailkontakter med flygbolag, intyg som ska ordnas, mediciner som ska packas och det måste dubbelkollas att hotellen är rullstolsanpassade. Sista dagarna innan resan var fyllda av en känsla att vi hade glömt att tänka på allt.

Men det hade vi inte. Allt har funkat bra. Visst, uppenbart betyder rullstolsanpassat olika saker i Sydafrika och Sverige. Men inga hinder vi inte tagit oss över. Och nu är vi hemma igen, fylla av upplevelser och kanske lite trötta...  

Och om jag var nöjd med mina påsar... toppennöjd! Så de ligger packad i stora resväskan, redo för nästa stora äventyr!